10.10.08

Väikesed tööjupid rokivad täiega

Olen üha enam avastanud, kui palju enam saan tehtud, kui tegelen sarnaste tegevustega korraga. Mida täpsemalt pean silmas? Võtame lihtsa näite: nõupidamise ettevalmistamine.

  1. Koostan nõupidamise ajakava. Kui valmis, siis küsin: "Mis on järgmine tegevus?"
  2. Valmistan ette materjalid nõupidamise 1. päevakorrapunktiks või palun selle eest vastutaval inimesel seda teha. Kui valmis, siis küsin: "Mis on järgmine tegevus?"
  3. Valmistan ette järgmise päevakorra punkti. Ja siis järgmise. Kui kogu ettevalmistus tehtud, küsin "Mis on järgmine tegevus?"
  4. Leian osalejate kalendritest sobiva aja nõupidamiseks. Saadan kutse. Kui valmis, siis küsin: "Mis on järgmine tegevus?"
  5. Ootan nõupidamist, sest kõik on tehtud.
Selline töö väikesteks juppideks jagamine toimib nagu võlutult, sest aitab paremini aru saada, mida konkreetselt on vaja teha. Ning ümberlülitumised võtavad märksa vähem aega, sest neid lihtsalt on vähem.

Või võta näiteks projekt, mida võiksime nimetada "Muutu kõhnemaks!"

Kui kirjutad oma kalendrisse mingile kuupäevale "Võta kaalust alla!", siis kahtlustan, et see ei toimi. Aga kui teed tegevusnimestiku, milles järgmised tegevused:
  1. Vaata oma menüü läbi.
  2. Leia, mille arvelt saaksid tervislikumalt toituda.
  3. Otsusta, mida edaspidi sööd ja mida mitte ning miks.
  4. Nuputa välja, millist sporti tahad teha.
  5. Nuputa välja, kui tihti tahad sporti teha.
  6. Otsi trenn / otsusta, millal hakkad nt jooksmas käima.
  7. Pane end trenni kirja.
  8. Pane trenni ajad kalendrisse.
Märksa parem, kas pole?! Tegelen ise just nimelt selle projektiga:
  • Otsustasin, et vähendan veini kogust paarile klaasile õhtusöögi kõrvale - mulle maitseb vein tohutult, aga ta, sunnik, lisab kaloreid.
  • Otsustasin, et kui on valida kala ja linnu vahel, valin kala, ning kui on valida linnu ja looma vahel, valin looma. Lisaks varasemast enam köögivilju - seda vahel ka liha asemel.
  • Otsustasin hakata igal hommikul ujumas käima - ostsin Nõmme ujula hommikuujumiste kümne korra pileti. See plaan ei olnud eriti hea, sest avastasin kolmandal hommikul, et lihtsalt ei jaksa ujuda. Tegin sujuvalt plaani ümber (teatavasti plaani saab muuta ainult siis, kui sul on plaan) ning nüüd käin ühel hommikul ujumas ning järgmisel jooksmas ja qi gongi tegemas metsa all ning järgmisel jälle ujumas. Plaan toimib ja on väga hea. Nagu ka olemine.
Esimesed tulemused on olemas:
  • Tunnen ennast märksa paremini.
  • Kehakaal on langenud kuuga 2 kilo.
Samal moel võib teha mida iganes: jaga vaid asi piisavalt väikesteks konkreetseteks tegevusteks ning vii plaan samm-sammult ellu, küsides pärast iga sammu: "Mida peaksin järgmiseks tegema, et kõik läheks parimal võimalikul moel korda?"

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

paraku pole kaalulangetamisega nii, olen kogenud, et lõpetad edukalt selle projekti ja lähed järgmiste juurde - nagu näiteks küpsetama-õppimine...
aga edu!

Kristjan Otsmann ütles ...

Kuidas mõjutab küpsetama õppimise projekt kehakaalu oma? Alati saab ju teha imemaitsvaid asju ka vähemkalorseteist aineist :)

Kui lisa vaja, uuri Nami-namist juurde, näiteks seda retseptide loetelu. Võib-olla tekitab häid mõtteid ka see foorum siin.