29.12.08

4 majandusblogi, mida jälgin

Selleks, et nutikate majandus- ja äriarendusmõtetega kursis olla, jälgin vahetevahel

17.12.08

Nipp: post-it märkmepaber ja edasilükkamise vältimine

Ühel mu koolitustest rääkis üks osaleja hea loo sellest, kuidas ta kasutab pabermärkmikku ja post-it-tüüpi märkmepabereid edasilükkamise vältimiseks:

Selle asemel, et sündmusi märkmikku kirjutada, kribib ta märkmed märkmelehtedele ning kleebib need on kalendermärkmikku. Kui vaja sündmust edasi tõsta kas plaanide muutumise või edasilükkamise tõttu, siis pole vaja ümber kirjutada, vaid lihtsalt kleebid märkmelehe uuele kuupäevale.

Ja nüüd nipp: kui märkmeleht enam ei kleepu märkmikusse, sest liim on ära kulunud, on sul kaks võimalust
  1. Otsustad, et sa ei tee märkmepaberile kirjutatud asja ja viskad paberi prügikorvi
  2. Teed selle asja kohe ära ega lükka seda enam edasi

8.12.08

Abi vaja: lihtne projektijuhtimisvahend

Tunnistan ausalt: vajan abi. Otsin projektijuhtimisvahendit, mis oleks
  • lihtne,
  • joonistaks Gantti kaarti
  • ja veel parem kui PERTi oma ka,
  • võib toimida koos Exceliga
  • või MindManageriga,
  • võimaldaks märkida ka juba läbitud etappe,
  • oleks odav või tasuta.
  • Eriti kena oleks, kui saaks Gantti ja PERTi ka printida.
  • Ja eriti äge, kui oleks võimalik veel Outlookiga sünkroniseerida (MS Project on hullupööra keeruline ja kallis mu jaoks).
Praeguseks olen läbi vaadanud paar Exceli töölehte, näiteks see ja see. Esimene neist on tiba keeruline, aga toimib hästi, teine veidi liiga lihtne mu jaoks. Mõlema puhul on probleemiks läbitud töö märkimise keerukus.

Veidi olen mänginud ka JCVGanttiga: sümpaatne, aga printimine on nigel ja PERTi ei saa joonistada.

Kas keegi on kokku puutunud näiteks Plan Bee Critical Path Project Managementiga? Millised kogemused olid? Või on keegi uurinud avatud lähtekoodiga OpenProjd? Selle esmamulje tundub küll hää...

Täiendatud: Võtsin kasutusele GanttProjecti. Hetkel tundub suurepärane - just see, mida vaja.

5.12.08

Inimesed jäid mu koolitusega rahule :)

Viisin läbi kaks head koolitust - ühe Politseikolledži inimestele ja teise BIGi juhtidele. Ma ei suuda jätta rõõmu Teiega jagamata, sest tagasiside oli väga vahva ja innustav. Mõned näited (mille jagamiseks tsitaatide autorid andsid loa) on sellised:

"Ei mingit teooria-jama! Sain koolituselt midagi, mida saan juba homme tööle rakendada."
Taavi Tani, serverite ja võrgu üksuse juht, Balti Investeeringute Grupi Pank AS

„Väga õpetlik koolitus!“
Veiko Lillemägi, Tallinna regiooni juht, Balti Investeeringute Grupi Pank AS

„Koolitus tuletas mulle meelde ja õpetas palju uut, kuidas tööga efektiivsemalt toime tulla. Oli huvitav ning vaba õhkkond, võimalik küsimusi esitada, kõik väga hea.“
Helen Heinmaa, finantsjuhi assistent, Balti Investeeringute Grupi Pank AS

„Mulle meeldis, kuidas koolituse ajal mu peas paigutusid ülesanded kalendris korrastatud süsteemi. Tean, et homme juhtub see ka reaalselt. /---/ Väikese grupi koolitus on mõnus – loob personaalse suhte. /---/ Koolitaja oli SUPER!“
Tiina Maripuu, Politseikolledži täienduskoolitusjuht, Sisekaitseakadeemia

„Koolitus pani mõtlema ja asjadele veidi teise pilguga vaatama. Hea koolitus on see, kui aeg läheb märkamatult ja ei tahaks lahkuda. Täna lähen täpselt selle tundega.“
Siire Tõrva, Politseikolledži haldustalituse juhataja, Sisekaitseakadeemia

„Meeldis, et koolitaja jättis oma andmed ja võimaluse pöörduda küsimustega. Arvan, et ei tee seda, aga meeldiv on teada seda võimalust.“
Imbi Kivi, Politseikolledži karistus- ja menetlusõiguse õppetooli juhataja, Sisekaitseakadeemia

„Väga innustunud, energiline koolitaja. Korrektne koolitusmaterjal. Olen käinud väga paljudel koolitustel, kuid spetsiaalselt meile koostatud koolitusmaterjali pole jagatud!“
Eda Sieberk, Politseikolledži assistent, Sisekaitseakadeemia

„Teie koolitus oli super! Koolitamise meetod sobis mulle väga!“
Nelly Ruuge, Politseikolledži kutseõppespetsialist, Sisekaitseakadeemia

Kui tahad ka osaleda koolitusel, siis kaalu sisekoolituse tellimist või tule avalikule koolitusele :)

"Pankrot" ja majanduskriis

Praeguses kaootilises majandusseisus on olulisem kui kunagi varem säilitada kaine arvestus ja range distsipliin, et vähendada majanduskriisi põhjustet kahju ning olla valmis järjekordseteks ootamatuteks halbadeks uudisteks. Samal ajal peame säilitama terve mõistuse, et vältida arvestuse ja distsipliiniga liialdamist.

Laenasin osa kommentaari pealkirjast legendaarsest Propelleri laulust, mille Urmas Alenderi kirjutet tekst algab fraasiga: „Aeg on raha, aga raha mul ei ole, aega on, kuid alati jääb väheks." Kuigi tekst räägib hoopis muust kui praegusest majandusolukorrast, tuletab see paadunud alkohoolikust pajatav laulurida praegust majanduspohmelli meelde üsna valusalt.

Üha enam tunneme praeguse rapsimise ja rabelemise käigus, et energiast jääb vajaka. Füüsikatunnis õppisime, et peale energia hulga iseloomustab energiat ka selle kvaliteet. Seda kvaliteeti iseloomustavat suurust kutsutakse entroopiaks. Mida väiksem on energia kvaliteet, seda suurem on entroopia. Teine termodünaamika seadus ütlebki, et energia liigub pidevalt üha vähem kontsentreeritud oleku poole ja entroopia kasvab, mida iganes me ka ei teeks.

See seadus kehtib ka majanduses - kuigi meile vahel tundub, et oleme järjekordselt majandustõusu harjal ning elu on parem kui kunagi varem, suureneb tegelikult korrastamatus. Seega iga järgmine majanduslangus toob kaasa üha ootamatumaid tagajärgi, mille kõrvaldamiseks tuleb kasutada üha suuremat energiat, kuid pikas perspektiivis see meid entroopia kasvust ei päästa.

Kuidas säilitada tervet mõistust selles ettemääratud sündmuste ahelas?

Esimese asjana tuleks alustada iseendast, vaadata sissepoole ning suurendada korda enda sees, hoidudes samas liialdustest. Võta rahulikult aega ja pane paika oma järgmise aasta realistlikud eesmärgid. Seejärel joonista eesmärkide täitmiseks vajalikud tegevused oma kalendrisse, jättes umbes kolmandiku kuni poole jagu ruumi ootamatustele - keskkond meie ümber on endiselt ebastabiilne ning üllatab meid kindlasti.

Järgmisel aastal tegelemegi peamiselt kahe asjaga: hoiame tehtud plaanidest kinni ja liigume iga päev jonnaka kindlusega meie eesmärkide täitmise poole ning samas tuleme toime oluliste ootamatustega.

Selle teekonna õnnestumiseks on kolm võimalust. Esimene neist on kõige realistlikum: peame olema efektiivsemad. Seega võiks esimese asjana vaadata üle oma igapäevased tegevused ja harjumused ning küsida: mida saan teha senisest tõhusamalt ja ajasäästlikumalt. Teine on keerulisem: vaatame üle endale võetud kohustused ning loobume neist asjadest, millele me ei suuda pühenduda täielikult. See on keeruline ülesanne, kuid aitab teravustada meie fookust.

Kolmas on kõige tüütum: võib-olla tõesti meil ei jää üle muud kui teha kauem aega tööd. Kuid erinevalt eelmisest kahest pole see meetod pikema aja jooksul jätkusuutlik, sest võtab meilt liiga palju energiat.

Efektiivse süsteemi loomise motiivid on praegu selgemad kui kunagi varem. Kõige paremini on sõnastanud selle süsteemi eesmärgi Tom Robbins: "Tõelise stabiilsuse tulemuseks on olukord, kus eeldatav kord ja eeldatav korralagedus on tasakaalus. Tõeliselt stabiilne süsteem ootab ootamatut, on valmis katkestusteks ja ootab muutumist."

Kui meil on olemas selline süsteem, siis tuleme praegusest kriisist välja ning valmistume võimalikult edukalt järgmiseks tõusuks. Kui ei, siis võib meil minna Propelleri laulu lõpus kirjeldatud moel: „Kraabi enda poole küüntega ja palu, et su jumal sind ei jätaks maha. Ära unusta ka oma hingevalu, kuni lõpuks jõuad kõrge plangu taha. Nagu minagi, ent põhjus on sul teine, kaine arvestus ja range distsipliin. Keisri pidusöök ja sandi õhtueine ühes lauas üles lähvad siin." Kui mitte käesolevas majanduslanguses, aga järgmises üsna kindlasti.

Kommentaar ilmus Ärilehes 3. detsembril ning on taasavaldatud Eesti Päevalehe loal.

Vajame vikiabilist

Valmistume Vain&Partnerites ette viki kasutuselevõtuks praeguse kohmaka võrguketta asemel. Nüüd vajame hüva nõu: kui oskad soovitada, kes oskab meil valida ja tehnoloogilise poole pealt juurutada vikimootorit, olen väga-väga tänulik :)

4.12.08

4. veebruar läbi müüdud, täiendav koolitus 18. veebruaril

4. veebruari Aruka ajajuhtimise koolitus on nüüd läbi müüdud.

Kui tahad õppida end ajas paremini juhtima, muutuda efektiivsemaks ja vähendada oluliselt ajasurvest tingitud stressi, siis just nüüd on õige hetk end kirja panna 18. veebruari koolitusele. Kahtlustan, et müüme selle ka üsna kärmelt läbi - seega, kes ees, see... Naine või mees :)