30.11.07

Oluline tähelepanu

Enamik inimesi suudab keskenduda ühele asjale korraga. Inimese aju on väga vilets, kui peab tegema mitut asja korraga – tõhusus langeb meeletult. Tehke proovi: mõelge samal ajal oma järgmisele puhkusele ning hetkel kiireimale projektile. Kui õnnestus, pole mõtet edasi lugeda.

Tähelepanu säilitamiseks tegelen alati ühe asjaga korraga: kui kirjutan seda postitust, siis ma ei lase teistel asjadel end segada. Kui loen e-kirju, siis muuga ei tegele. Kui viibin koosolekul, siis osalen selles aktiivselt. Kui planeerin aega, siis jäävad teised asjad tagaplaanile. Mitut asjaga samal ajal tehes ei tule ükski viimase peal välja.

Aga inimesed ei lase ju nii elada, tulevad ja segavad, helistavad... Mida teen segajatega? Annan neile tavaliselt pool minutit asja selgitamiseks. Kui selgub, et hull-kiiret pole, siis palun vabandust ja ütlen neile, et olen hetkel olulise asjaga hõivatud, ning palun e-kirja saata. Kui see ei sobi, siis leian kohtumiseks eraldi aja, mil saan sekkuja esitet probleemiga segamatult tegeleda.

28.11.07

Oluline küsimus: Milline on järgmine tegevus?

Kui saan ühe asjaga valmis, siis tekkib inimlik küsimus: mida teha järgmisena, milline on selle tegevuse järgmine samm, et edukalt edasi liikuda? Kui järgnev tegevus võtab alla kahe minuti, siis teen selle kohe teoks. Kui üle kahe minuti, siis panen kalendrisse või tegevusnimestikku ehk to-do list’i kirja.

Oluline on planeerides ja tegutsedes alati küsida: milline on järgmine tegevus, et asjad saaksid edukalt lõpule viidud. Kui sellele küsimusele vastus olemas ja need otsused ka ellu viia, liiguvad asjad edasi varasemast oluliselt kiiremini.

22.11.07

2 minuti reegel säästab pool tundi

Mida aeg edasi, seda enam vaimustun kahe minuti reeglist - see säästab mul iga päev umbes pool tundi.

Reegel ise on imelihtne: kui mingi asi nõuab alla kahe minuti, siis teen selle kohe ära. Miks? Sest alguses ülesande kalendrisse kirjapanek ja sellele aja leidmine ning hiljem ülesandele keskendumine ainuüksi nõuavad minut-poolteist.

20.11.07

Ajajuhtimise ajaveeb käivitub neljapäeval

Ajaveebi on esimesi sissekandeid oodata juba selle nädala teises pooles. Hakatuseks tutvustan ühte suurepärast raamatut, millest olen siiani vaimustunud.